TALLER D’APRENDRE A PENSAR AMB EL CINEMA: ALTRES MÓNS

un lloc per pensarDurant el tercer trimestre d’aquest curs 2015 – 2016, en col·laboració amb el GrupIREF (Grup d’Innovació i Recerca per a l’Ensenyament de la Filosofia) i conduït per la professora Anna Baiges, a GRUP hem dut a terme el primer dels Tallers amb l’objectiu d’APRENDRE A  PENSAR amb el CINEMA. D’entre les propostes del GrupIREF, hem escollit aquest mitjà per posar en pràctica les habilitats de pensament amb tres projeccions que ens han estimulat a reflexionar i a saber una mica més sobre l’existència d’ Altres Mons propers al nostre.

Aquest Taller és una concreció del projecte de Mathew Lipman (1923/2010), filòsof i educador format als EUA i a París, l’activitat professional del qual va estar lligada directament amb l’educació i amb la Filosofia, com a ensenyant i com a creador del projecte: Philosophy for Children, conegut a casa nostra com  “FILOSOFIA 3/18”.

Tot i que el projecte de Lipman està pensat per als més joves, vàrem plantejar-nos la possibilitat d’estendre’l als més grans. L’opinió favorable dels assistents pel que fa a aquestes sessions, ens fa pensar que  anem pel camí encertat, i això ens anima a seguir treballant per a donar-li més contingut de cara al proper curs.

L’objectiu és reforçar les habilitats de pensament de les persones i enfortir la seva capacitat reflexiva, partint de la filosofia com a disciplina fonamental, tal com diu el seu creador:

“La tradició filosòfica ha treballat sempre un cos específic de conceptes que han estat considerats importants per a la vida humana o rellevants per al coneixement humà.

Exemples d’aquests conceptes poden ser: justícia, veritat, bondat, bellesa, món, identitat personal, temps, amistat, llibertat i comunitat”.   M.Lipman Filosofia a l’escola

Els continguts temàtics treballats a les tres projeccions cinematogràfiques ens han donat oportunitat de conèixer tres autories i, per tant, tres visions  diferents dels temes que cadascuna d’elles abordava. Hem fet un llarg i corprenedor viatge per les geografies d’Àfrica, d’Aràbia Saudita i la Xina. Això ens ha permès descobrir i prendre consciència d’altres realitats tan properes però a la vegada tan allunyades de les nostres.

Hem reflexionat sobre qüestions com la cultura, la religió, l’escola, l’educació, les relacions, els rols familiars, l’estètica, els usos i costums……., juntament amb conceptes com el coratge, la curiositat, la por, els límits, l’esforç per poder ser i poder fer…. Això ens ha permès dialogar sobre tot el que condiciona i  conforma la manera de viure d’una societat i de cadascuna de les persones que la formen….

El material Cinematogràfic utilitzat ha estat :

“La Bicicleta Verde – Wadjda”

Film de Haifaa Al-Mansour, rodat el 2012 a l’Aràbia Saudita.

Les il·lusions de la petita Wadjda ens han portat a conèixer les condicions de vida de les dones d’aquest país.

“ Kirikou y la Bruja “

És una pel·lícula de dibuixos animats, dirigida per Michel Ocelot, l’any 1998, basada en un conte popular africà. L’Animació és dels estudis : Rija Studio (Riga), Exist Studio (Budapest).

El comportament del petit Kirikou ens va endinsar en els valors necessaris per viure en comunitat.

“Xina blue”

Documental del director israelià Micha X. Peled, afincat als EUA; filmat clandestinament en una fàbrica tèxtil de Shaxi, a la província xinesa de Canton. Les condicions laborals dels treballadors ens van fer reflexionar sobre les nostres actituds com a consumidors.

I tal com dèiem a l’inici, continuarem treballant per poder oferir un nou Taller el Curs vinent que esperem poder compartir amb tots vosaltres.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

  • www.grup.com.es

A %d blogueros les gusta esto: